Nieuwe serie interviews ‘De top kijkt om’

In veel landen is het gebruikelijk dat ministers en soms ook topambtenaren na hun aftreden hun memoires schrijven waarin ze terugkijken op hun loopbaan. In Nederland kenden we die traditie niet. Het in 2019 gestarte project De top kijkt om voorziet in deze lacune. Met de diepte-interviews, horen we uit de eerste hand hoe zij het ambt hebben beleefd hebben en hoe ze zijn omgegaan met de dillema’s waarmee ze zijn geconfronteerd.

Wat was hun manier van besturen, hoe gingen ze om met de druk van de media en de overvolle agenda? Hebben ze adviezen? Wat moeten hun opvolgers doen en laten om zo effectief mogelijk te zijn?

In de loop van dit voorjaar worden gesprekken gepubliceerd met onder anderen oud-ministers Jet Bussemaker, Johan Remkes en Ronald Plasterk. Ook een aantal voormalig topambtenaren, waaronder Renée Jones-Bos en Erry Stoové, doen hun verhaal.

Nieuwsgierig naar de vorige serie interviews? 

Hier vind je een overzicht van alle oud-bewindspersonen en -topambtenaren die eerder zijn bevraagd. De volledige gesprekken zijn ook beschikbaar als podcast. Er is ook een boek verschenen. Download het boek als PDF per pagina of als PDF met dubbele pagina's.

De top kijkt om is een initiatief van het programma Kennis van de overheid (ministerie van BZK). Het project heeft vorm gekregen in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit.