Tweede boek ‘De top kijkt om’

Op maandag 1 juli overhandigden Guido Rijnja en Erik-Jan van Dorp het tweede boek van ‘De top kijkt om’ aan Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dit boek staan 21 interviews met oud-bewindspersonen en -topambtenaren. Uit de gesprekken zijn tal van lessen te trekken voor de nieuwe generatie (top-)ambtenaren en bestuurders.  

Boekpresentatie 'De top kijkt om'

“Met alle gedeelde lessen is dit boek belangrijk voor huidige en toekomstige topambtenaren en ministers”, aldus Heijblom over de tweede editie van ‘De top kijkt om’. Ze voegt toe: “Mijn tip: ruil een avond Netflix in voor het lezen, luisteren en bekijken van de gesprekken.’  

Boekpresentatie 'De top kijkt om'

In juni 2022 verscheen de eerste editie van ‘De top kijkt om’ in boekvorm

De rode draden 

Tijdens de boekpresentatie waren een aantal voormalig bewindspersonen en -topambtenaren aanwezig die zijn geïnterviewd voor de tweede editie van ‘De top kijkt om’. Ook huidige ambtenaren en andere genodigden waren erbij. De presentatie was in handen van Guido Rijnja, adviseur communicatiebeleid bij de Rijksvoorlichtingsdienst en betrokken als wetenschapper bij ‘De top kijkt om’. Samen met Erik-Jan van Dorp, docent Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht en eveneens als wetenschapper verbonden aan het project, schreef hij de inleiding van het tweede boek.  

De gesprekken met oud-bewindspersonen en voormalig topambtenaren geven een inkijkje in het leven aan de top. Tijdens de boekpresentatie nam Erik-Jan van Dorp de genodigden mee in de rode draden van deze tweede editie. “Weet wat er leeft, zorg dat het werkt”, citeerde hij voormalig secretaris-generaal Jan-Willem Holtslag. Van Dorp voegt daar na gesprekken met mensen die jarenlang in Den Haag actief zijn geweest, aan toe: “En blijf heel.” 

Boekpresentatie 'De top kijkt om'

Tegenspraak is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk 

Voormalig staatssecretaris en minister Jet Bussemaker, oud-bestuursvoorzitter van de Sociale Verzekeringsbank Erry Stoové en voormalig directeur-generaal Bernard ter Haar gingen met elkaar in gesprek over hun ervaringen als deelnemer aan ‘De top kijkt om’. Wat viel ze op in de gesprekken en welke lessen vinden ze belangrijk om mee te geven? Onder meer het leveren van tegenspraak, werd genoemd. “Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk”, aldus Bussemaker. Dat beaamden Stoové en Ter Haar. Andere adviezen die werden besproken waren: leg de verbinding tussen lange en korte termijn en houd rekening met de uitvoering van beleid.   

Boekpresentatie 'De top kijkt om'

Live podcastopname ‘De Publieke Ruimte’ 

Tijdens een live podcastopname van ‘De Publieke Ruimte’ gingen Martijn Grimmius en Otto Thors in gesprek met drie wetenschappers die verbonden zijn aan ‘De top kijkt om’: Anne Bos (politiek historicus), Erik-Jan van Dorp (docent Bestuurskunde) en Sandra van Thiel (hoogleraar Bestuurskunde). Het vijftal besprak de inzichten die de gesprekken met de oud-bewindspersonen en -topambtenaren hebben opgeleverd.  

Beluister de podcastaflevering.  

Boekpresentatie 'De top kijkt om'

Tweede boek ‘De top kijkt om’ 

Het boek van de tweede editie van ‘De top kijkt om’ is in te zien via onze website. Hierin is de jongste reeks van 21 interviews terug te lezen, aangevuld met extra beeldmateriaal en QR-codes naar de informatie op onze website. 

Boekpresentatie 'De top kijkt om'

Masterclass ‘De top kijkt om’ 

Aanvullend op het boek is een masterclass ontwikkeld waarin de lessen uit het verleden worden gekoppeld aan de actualiteit. Hoogleraren Zeger van der Wal en Caspar van den Berg van de Universiteit Leiden nemen je mee langs de rode draden uit de interviews en de inzichten en lessen voor de wereld van vandaag en morgen in deze boeiende masterclass Heb jij (of je collega) interesse om deel te nemen? Laat het ons weten via detopkijktom@ictu.nl en vermeld gelijk welke datum je voorkeur heeft. De bijeenkomsten vinden plaats op 6 november en 27 november, van 9:30 - 12:30 in Amsterdam. Meer informatie vind je in onze agenda.