Eerste selectie GemeenteDelers 2024

Elk jaar kunnen gemeenten hun succesvolle en waardevolle initiatieven aanmelden voor GemeenteDelers. De eerste selectie van 2024 is bekend. 25 gemeenten zijn met hun casus door naar ronde 2. 

Gemeenten ontwikkelen vaak initiatieven of projecten die 'naar meer smaken'. De landelijke competitie GemeenteDelers zet veelbelovende oplossingen in het zonnetje, zodat andere gemeenten ze kunnen inzetten voor hun inwoners, ondernemers en gemeentelijke organisatie of in hun regio. Scoorders hebben alle inzendingen beoordeeld op de criteria succesvol, waardevol en herbruikbaar. De 25 casussen die hierop het beste scoren gaan door naar ronde 2.

Diversiteit van de gemeentelijke uitvoering

De 25 kanshebbers van GemeenteDelers 2024 laten met elkaar de breedte en diversiteit zien van de gemeentelijke uitvoering. Zowel het sociaal domein, het fysieke domein als de dienstverlening komen in verschillende casussen aan bod. Ze bieden onder andere oplossingen voor bereikbaarheid, lokale democratie, energiearmoede en arbeidsmarktkrapte.

De deelnemende gemeenten vormen met elkaar een mooie dwarsdoorsnede van alle gemeenten in Nederland. Inzendingen komen bijvoorbeeld uit Amsterdam en Den Haag, maar ook uit kleine gemeenten zoals Waterland en Lopik. Bijzonder is dat gemeente Eindhoven met 4 kanshebbers naar ronde 2 gaat.

Op naar de finale

In ronde 2 gaan deskundige assessoren dieper in op elke casus via de methode van Waarderend Onderzoek. Door alle assessments bij elkaar te leggen, bepalen de assessoren de finalisten. Dat maken we begin september bekend, waarna de finalisten zich voorbereiden op ronde 3. Tijdens het VNG Uitvoeringscongres op 7 november 2024 is de feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking aan de winnaars.

Meer informatie

Overzicht GemeenteDelers 2024