Voldoende autonomie en gezonde werkdruk verhoogt werkgeluk van medewerkers

In de week van 14-18 november 2022 is het de Week van het Werkplezier waarin aandacht wordt gevraagd voor meer geluk op de werkvloer. Maar hoe zorg je daar als organisatie voor? Uit onderzoek van Venster voor Medewerkers in samenwerking met Effectory blijkt dat een combinatie van voldoende autonomie en een gezonde mate van werkdruk het werkgeluk verhoogt.

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van data uit het medewerkersonderzoek van InternetSpiegel onder verschillende publieke organisaties binnen de sector Openbaar Bestuur en Veiligheid.

Drie mannen en drie vrouwen zitten samen aan een vergadertafel. Een man en een vrouw tegenover elkaar geven elkaar een hand.

De week van het werkplezier

Op basis van de resultaten hebben de wetenschappers twee adviezen geformuleerd. Het eerste advies aan organisaties is om uitdagende taakeisen te creƫren voor medewerkers die in beperkte mate werkdruk ervaren. Concreet zijn dat taken die leiden tot een verhoging van spanning bij de medewerkers, maar uiteindelijk resulteren in meer controleerbaarheid van de eisen van het werk. Denk daarbij aan de complexiteit van de baan en de verantwoordelijkheid te verhogen.

Als tweede wordt organisaties aangeraden om hinderende taakeisen te verminderen. Deze taakeisen zijn vooral een obstakel om een doel te bereiken waardoor frustratie ontstaan en persoonlijke ontwikkeling wordt tegengewerkt. Voorbeelden hiervan zijn rolconflicten, dagelijks gedoe en red tape (onnodige regels en procedures).

Wil je meer weten?

Bovenstaande informatie komt uit een artikel dat eerder is geplaatst op de website van Venster. Het hele artikel lees je via deze link. Op de website van Venster vind je ook meer informatie over het laten uitvoeren van een medewerkersonderzoek bij InternetSpiegel.